Klinische studies
‘Gelukkig is het aantal geneesmiddelen dat beschikbaar is voor de behandeling van borstkanker sterk toegenomen. Hierdoor zijn de kansen op herstel aanzienlijk verbeterd, maar helaas kunnen we nog niet alle vrouwen met borstkanker genezen. Het is belangrijk om te realiseren dat nieuwe behandelingen pas beschikbaar komen nadat uit wetenschappelijk onderzoek (klinische studies) is gebleken dat die therapie effectief en veilig is.
Klinische studies zijn alleen mogelijk als patiënten bereid zijn om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden. Ook voor de ontwikkeling van diagnostische tests of voor het verkrijgen van inzicht in de effecten van voeding of de psychosociale aspecten van borstkanker zijn klinische studies van groot belang.
Klinische studies kunnen belastend zijn. Vaak moeten er meer onderzoeken plaatsvinden. Er moeten bijvoorbeeld foto’s gemaakt worden, of met een biopt moeten kankercellen worden weggehaald. Toch kan meedoen aan onderzoek ook voor de patiënt al iets opleveren. Bijvoorbeeld een nieuwe behandelingsmogelijkheid die anders niet beschikbaar zou zijn.
Veel borstkankerpatiënten doen mee aan klinische studies in het belang van toekomstige patiënten met borstkanker. Dat is essentieel om vooruitgang te boeken in de strijd tegen borstkanker.’
Prof. dr. Agnes Jager, internist-oncoloog
Natuurlijk huilen we af en toe. Toen de kanker terugkwam had ik nog alle moed, maar dat het daarna was uitgezaaid, ja, dat was een enorme klap. Dan brandt je kaarsje niet zo zeker.