VOOR Mirjam VOOR Mirjam

Vasten rondom het toedienen van chemotherapie

Er zijn aanwijzingen dat vasten rondom het toedienen van chemotherapie wellicht een gunstig effect zou kunnen hebben op het voorkómen van bijwerkingen. Daarnaast zijn er effecten van vasten op de groei van kankercellen beschreven. Dit is in het laboratorium aangetoond.

Meer lezen
VOOR Borst Vooruit VOOR Borst Vooruit

Ziek zijn van een ouder

Uit onderzoek van de universiteit van Groningen blijkt dat circa 30% van de kinderen ernstig last heeft van het ziek zijn van een ouder, direct na de behandeling, maar ook op de lange termijn.

Meer lezen
VOOR Borst Vooruit VOOR Borst Vooruit

Vorming van littekenweefsel

Wanneer je een borstsparende operatie of een borstamputatie hebt ondergaan, ontstaat er littekenweefsel. Dit weefsel verkleeft snel. Je moet het eigenlijk zien als een laag hele dunne velletjes papier die aan elkaar kleven omdat er geen vocht meer tussen kan. Die verkleving kan kort na de operatie ontstaan, maar ook pas jaren daarna.

Meer lezen
VOOR Mirjam VOOR Mirjam

Klinische studies

Veel borstkankerpatiënten doen mee aan klinische studies in het belang van toekomstige patiënten met borstkanker. Dat is essentieel om vooruitgang te boeken in de strijd tegen borstkanker.

Meer lezen
VOOR Mirjam VOOR Mirjam

BRCA1-genmutatie

Bij vrouwen onder de 60 jaar met dit type borstkanker, blijkt bij 10-15%  van deze vrouwen een BRCA1-genmutatie voor te komen. Dit is een reden om bij deze vrouwen een verwijzing naar een klinisch geneticus te adviseren.

Meer lezen
VOOR Mirjam VOOR Mirjam

Zwangerschap

Aan vrouwen die borstkanker hebben gehad, hoeft een zwangerschap niet afgeraden te worden. Zover nu bekend, zijn er geen aanwijzingen dat de kans op terugkeer van de ziekte of het ontstaan van een nieuwe borstkanker groter wordt door een zwangerschap.

Meer lezen
VOOR Mirjam VOOR Mirjam

Borstkanker tijdens zwangerschap

Borstkanker tijdens de zwangerschap komt voor bij 1:3.000-10.000 zwangerschappen. Er zijn geen aanwijzingen dat de zwangerschap leidt tot een slechtere prognose van de moeder of dat de behandelingen tijdens de zwangerschap schade geven voor het kind.

Meer lezen
VOOR Mirjam VOOR Mirjam

Tumormarkers

Dit is echter niet 100% betrouwbaar. Dat wil zeggen een stijging van de tumormarker is niet altijd een uiting van toename van borstkanker en omgekeerd wil een daling niet altijd zeggen dat de therapie aanslaat.

Meer lezen
VOOR Mirjam VOOR Mirjam

SONIA-team wint Patient Impact Award 2024

Het onderzoeksteam achter de SONIA-studie heeft dit jaar de prestigieuze Patient Impact Award van het Nederlands Kanker Instituut in ontvangst mogen nemen. Deze erkenning onderstreept het belang van hun baanbrekende werk op het gebied van borstkankerbehandeling.

De SONIA-studie, een initiatief van vooraanstaande Nederlandse oncologen, onderzoekt de optimale toepassing van CDK4/6-remmers bij de behandeling van uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker.

Meer lezen
VOOR Borst Vooruit VOOR Borst Vooruit

Brief aan de Burgemeester van Rotterdam

Dag in dag uit werken zij zich de blubber om van kanker, en uiteraard niet alleen van borstkanker, een chronische ziekte te maken. Het laat deze helden niet los. Het laat óns niet los. Omdat kanker de ziekte van de duivel is, omdat kanker de mens in al zijn onschuld treft. Omdat kanker zelfs kinderen kan treffen, Carola. Je durft er niet eens aan te denken.. dat jouw kind of kleinkind… ach ik durf de zin niet eens af te maken. Het maakt me verdrietig en intens kwaad tegelijk Carola.

Meer lezen
VOOR Borst Vooruit VOOR Borst Vooruit

15 oktober: Middagcongres Lobulair Borstkanker

De behandeling van lobulair borstkanker kan verschillen afhankelijk van de specifieke kenmerken van de tumor, zoals hormoongevoeligheid en de aanwezigheid van HER2-eiwitten.

Het UMC Utrecht organiseert op 15 oktober samen met het Erasmus MC, Nederlands Kanker Instituut en Maastricht UMC+ een middagcongres in Utrecht voor patiënten en zorgverleners.

Meer lezen
VOOR Borst Vooruit VOOR Borst Vooruit

In Opname

De diagnose borstkanker is een schok voor elke vrouw, maar al helemaal als je jonger dan 40 jaar bent. ‘Je krijgt enorm veel te horen: dat je borst er misschien wel af moet, dat je erfelijk belast kunt zijn en dat de chemotherapie ervoor kan zorgen dat je geen kinderen meer kunt krijgen. Dat is nogal wat’, vertelt internist-oncoloog Agnes Jager in de podcast In Opname.

Meer lezen
VOOR Borst Vooruit VOOR Borst Vooruit

Het merendeel van de vrouwen wordt borstsparend geopereerd.

In hetzelfde gesprek waarin een vrouw haar diagnose te horen krijgt, wordt een aanvang gemaakt met het plannen van de verdere behandeling. Onmiddellijk werpen zich daarbij essentiële vragen op: “Is het mogelijk om de borst te behouden, of is het beter om de borst te amputeren?

Meer lezen
VOOR Borst Vooruit VOOR Borst Vooruit

Erfelijkheidsonderzoek kan duidelijkheid verschaffen

Erfelijkheidsonderzoek kan duidelijkheid verschaffen over het al of niet aanwezig zijn van een erfelijke aanleg voor borstkanker. Dat onderzoek wordt verricht op de afdeling Klinische Genetica. Hiervoor is een verwijzing via de behandelende arts/oncoloog nodig.

Meer lezen