SONIA-studie bewijst: behandeling kan patiëntvriendelijker
Conclusie van de studie
De studie toont aan dat het later toevoegen van CDK4/6-remmers aan anti-hormonale therapie net zo effectief is als direct toevoegen van deze medicatie[1][4] Met het eerder toevoegen van CDK4/6 remmer ten opzichte van later toevoegen bleef de kwaliteit van leven gelijk, maar ging dit wel gepaard met veel meer bijwerking en veel hogere kosten voor de gezondheidszorg.
Goed nieuws voor patiënten met uitgezaaide borstkanker: SONIA-studie toont aan dat de behandeling patiëntvriendelijker kan!
Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft op 27 november j.l. de eerste resultaten van de SONIA-studie gepubliceerd. Deze belangrijke Nederlandse studie brengt goed nieuws voor patiënten met uitgezaaid, hormoongevoelige (ER+) HER2neu- borstkanker.
Hieronder de belangrijkste resultaten.
1. Vergelijkbare overlevingskansen
De studie laat zien dat zowel de progressievrije overleving (hoe lang de ziekte onder controle blijft) als de overleving vergelijkbaar zijn tussen patiënten die direct of later starten met CDK4/6-remmers[2][4].
2. Minder ziekenhuisbezoeken
Door het uitstellen van behandeling met CDK4/6-remmers hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen en minder bloedonderzoek te ondergaan [1][3].
3. Aanzienlijk minder bijwerkingen
Patiënten die later startten met CDK4/6-remmers ervaarden 42% minder bijwerkingen dan degenen die direct begonnen[2][3].
4. Veel lagere kosten
Door het later toevoegen van de CK4/6 remmer aan de antihormonale therapie ten opzichte van vroeg toevoegen wordt er gemiddeld ruim 16 maanden minder lang CDK4/6 remmer toegediend wat een 27.000 euro kosten besparing per patient opleverde.
De SONIA-studie is een prachtig voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek direct kan bijdragen aan betere zorg voor patiënten. Het onderzoek werd uitgevoerd in bijna alle Nederlandse ziekenhuizen, met medewerking van 1.050 patiënten[4]. Dit laat zien hoe waardevol de bijdrage van patiënten aan onderzoek kan zijn.
We zijn de onderzoekers, alle deelnemende patiënten, alle betrokkenen in het ziekenhuizen, de BOOG (Borstonderzoek Groep) en het IKNL (integraal kankerinstituut Nederland) enorm dankbaar voor hun inzet. Deze studie zal niet alleen in Nederland, maar wereldwijd invloed hebben op de behandeling van uitgezaaide borstkanker, wat zal leiden tot een patiëntvriendelijker behandeling.
V.L.N.R. Gabe Sonke, Annemiek van Ommen, Agnes Jager, Inge Konings, Noor Wortelboer en Elise van Leeuwen
Bronnen:
[1] https://nos.nl/l/2546160
[2] https://sonia-studie.nl
[3] https://www.borstkanker.nl/nieuws/baanbrekend-onderzoek-gepresenteerd-naar-slimmer-inzetten-medicijn-tegen-uitgezaaide
[4] https://medischeoncologie.nl/nieuws/sonia-studie-laat-alleen-al-in-nederland-besparing-van-45-miljoen-per-jaar-zien
[5] https://www.oncologie.nu/nieuws/asco23-primaire-resultaten-sonia-trial/
[6] https://www.vanweelbethesda.nl/actueel/nieuws/351/-eerste-resultaten-sonia-studie-onder-borstkankerpatienten-veelbelovend.html
[7] https://www.nki.nl/news-events/news/huge-cost-savings-from-more-efficient-use-of-cdk4-6-inhibitors-in-metastatic-breast-cancer-reported-in-sonia-study/
[8] https://iknl.nl/nieuws/2023/sonia-asco
[9] https://www.umcutrecht.nl/nl/wetenschappelijk-onderzoek/sonia-trial