SONIA-team wint Patient Impact Award 2024
Het onderzoeksteam achter de SONIA-studie heeft dit jaar de prestigieuze Patient Impact Award van het Nederlands Kanker Instituut in ontvangst mogen nemen. Deze erkenning onderstreept het belang van hun baanbrekende werk op het gebied van borstkankerbehandeling.
De SONIA-studie, een initiatief van vooraanstaande Nederlandse oncologen, onderzoekt de optimale toepassing van CDK4/6-remmers bij de behandeling van uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker. Het onderzoeksteam wordt geleid door drie hoofdonderzoekers:
Prof. dr. Gabe Sonke van het Antoni van Leeuwenhoek
Dr. Inge Konings van het Amsterdam UMC
Prof dr. Agnes Jager van het Erasmus MC
Deze onderzoekers werken nauw samen met de studiecoördinatoren Noor Wortelboer en Annemiek van Ommen-Nijhof, de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) en het IKNL om de studie in goede banen te leiden.
Baanbrekend onderzoek
De SONIA-studie heeft belangrijke inzichten opgeleverd over het optimale moment om een CDK4/6-remmer toe te voegen aan anti-hormonale therapie. Het onderzoek toonde aan dat er geen significant verschil was in progressievrije overleving en kwaliteit van leven tussen patiënten die de CDK4/6-remmer vroeg in de behandeling kregen en degenen die de CDK4/6-remmer pas later in de behandeling ontvingen. Wel bleek het vroeg starten van de CDK4/6-remmer tot veel meer bijwerkingen te leiden en ging dit met veel meer kosten gepaard.
Samenwerking en impact
Een uniek aspect van de SONIA-studie is dat vanaf de voorbereidingsfase intensieve samenwerking gezocht is met partners zoals de Borstkankervereniging Nederland (BVN), de Patiënten Adviesgroep (PAG) en oncologen werkzaam in alle Nederlandse ziekenhuizen. Deze aanpak heeft geleid tot een breed draagvlak en een voorspoedige uitvoering van de studie.
Toekomstperspectief
De toekenning van de Patient Impact Award 2024 is niet alleen een erkenning van het belangrijke werk dat het SONIA-team heeft verricht, maar ook een stimulans voor toekomstig onderzoek. Het team pleit voor een 'revolving fund' waarin bespaarde zorgkosten kunnen worden geherinvesteerd in nieuwe studies, wat de continuïteit van dit soort belangrijk kankeronderzoek kan waarborgen.
Deze prestigieuze prijs onderstreept het belang van gedegen klinisch onderzoek en de directe impact die het kan hebben op de levens van kankerpatiënten. Het SONIA-team heeft laten zien dat samenwerking, patiëntbetrokkenheid en innovatief denken kunnen leiden tot significante vooruitgang in de oncologie.