De chemokuur heb ik uitgebeeld in de vorm van bergen

 
 
 

‘De kinderen (8 en 6) hebben we alles verteld. We hebben gezegd dat mama's borst ziek is en dat het komt omdat er verkeerde cellen in zitten. We hebben in eerste instantie nog niks verteld over de behandeling, dat hebben we in fases uitgelegd. We hebben ook het boek “Mama's borst is ziek” gebruikt en dat heeft voor verduidelijking gezorgd. Het helpt kinderen om het proces beeldend te maken. Het heeft een begin en een eind, dat houdt het overzichtelijk en behapbaar. De chemokuur heb ik uitgebeeld in de vorm van bergen. Ik heb aangegeven hoeveel chemokuren er komen en dat de zesde kuur de laatste is. Ik heb er een bed bij getekend, zodat de kinderen wisten dat ik een paar dagen ziek zou zijn en daarna weer zou opknappen.

Op school hebben we mijn ziekte ook besproken met de juffen, zodat ze rekening konden houden met onze kinderen en alert konden zijn op gedragsveranderingen. Dat heeft goed geholpen.

Na afloop van de behandeling heb ik samen met mijn zoon Stijn (8) een boekje gemaakt over de afgelopen periode, met teksten en tekeningen van de momenten die voor hem het belangrijkst waren. Dat hielp om alles in zijn hoofd te ordenen. Door de positieve afloop voelde hij zich ook beter.’

Anne-Marie, 39

 

Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden dat ik de diagnose borstkanker heb gekregen. Deze diagnose raakt mij en mijn hele gezin. Tijdens mijn ziekteperiode en erna heb ik samen met Stijn gepraat over hoe hij zich heeft gevoeld. Daar is het boek Mama uit ontstaan.

Het mooi vormgegeven boekje ‘Mama’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat uitspraken en tekeningen van Stijn (7 jaar) uit de periode dat ik voor borstkanker werd behandeld. Het samen praten, tekenen en schrijven, hielp Stijn om zijn gedachten en gevoelens te delen. Het tweede deel is een werkboekje waarin kinderen met een zieke ouder zelf iets kunnen tekenen en schrijven. Naast dat het helpt om te verwoorden en verbeelden wat je van binnen voelt, is het ook een fijne manier met elkaar in gesprek te gaan en in verbinding te blijven.

We hopen met dit boekje ook andere gezinnen te ondersteunen.

Lieve groet, ook namens Stijn, Anne-Marie

Kosten: €19,95 (excl. Verzendkosten)

Te bestellen via deze link of stuur een mail naar boekmama2021@gmail.com.

 

Tip:

Communiceer open met je familie, vrienden en werk over wat de stand van zaken is. Ik stuurde een e-mail als er weer nieuwe berichten waren. Op deze manier kost het minder energie, maar creëer je wel betrokkenheid en dat vond ik heel fijn.


Lees meer over het thema ‘Kinderen en kleinkinderen’

Vorige
Vorige

We spraken een andere taal in onze eigen taal

Volgende
Volgende

Ik ben nog lang niet klaar met haar